Γλώσσα:

Ανακοινώσεις

Χαρτογράφηση Καμένης Έκτασης στην Κύπρο (Αργάκα)

Η υπηρεσία της άμεσης χαρτογράφησης καμένων εκτάσεων (NOFFi-OBAM) χρησιμοποιήθηκε για τη χαρτογράφηση της πρόσφατης πυρκαγιάς στην Αργάκα της Κύπρου. Η ανάλυση στηρίχθηκε σε εικόνα Sentinel-2 (χωρικής ανάλυσης 10 μέτρων), η οποία είχε ημερομηνία λήψης 28 Ιουνίου 2016. Από τη χαρτογράφηση προέκυψε ότι κάηκαν 7.418,5 στρέμματα δασικών, αγροτικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η υπηρεσία NOFFi-OBAM χρησιμοποιείται πιλοτικά αλλά συστηματικά κατά τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο και τα αποτελέσματα αυτής αξιοποιούνται τόσο από την ίδια την Δασική Υπηρεσία (Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης, Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας) όσο και από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ενώ η συγκεκριμένη χαρτογράφηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διαρκούς συνεργασίας του Εργαστηρίου Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης του Α.Π.Θ. με το Εργαστήριο Τηλεπισκόπησης και Γεωπεριβάλλοντος του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Λήψη αρχείου χάρτη

 

Η αποτύπωση της καμένης έκτασης παράχθηκε χρησιμοποιώντας τηλεπισκοπικά δεδομένα Sentinel-2, που παρέχονται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (European Space Agency – ESA).