Γλώσσα:

Νέα

Διάκριση του ΕΠαΔαΠ από το Ευρωπαϊκό δίκτυο NEREUS

Το Εθνικό Παρατηρητήριο Δασικών Πυρκαγιών (ΕΠαΔαΠ) διακρίθηκε από το Ευρωπαϊκό δίκτυο NEREUS (Network of European Regions Using Space Technologies) για την ανάπτυξη της καινοτόμου υπηρεσίας χαρτογράφησης καμένων εκτάσεων NOFFi-OBAM.

Το ΕΠαΔαΠ αποτελεί πρόγραμμα που υλοποίησε πρόσφατα το Εργαστήριο Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με χρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου και τελικό δικαιούχο την κεντρική Δασική Υπηρεσία, και είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία προϊόντων και υπηρεσιών που σχετίζονται τόσο με την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών όσο και τη διαχείριση των καμένων εκτάσεων.

Η διακριθείσα υπηρεσία NOFFi-OBAM αξιοποιεί Ευρωπαϊκά δορυφορικά δεδομένα Sentinel-2 του προγράμματος Copernicus (του διαστημικού προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης), προσφέροντας ακριβείς χαρτογραφήσεις των καμένων εκτάσεων αμέσως μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς, οι οποίες αξιοποιούνται από δίκτυο δασολόγων-συνεργατών που υπηρετούν τόσο στην κεντρική Δασική Υπηρεσία όσο και στα τοπικά δασαρχεία για την κάλυψη διεθνών, εθνικών και τοπικών υποχρεώσεων. Τα τρία χρόνια λειτουργίας της υπηρεσίας (2016–2018) έχουν χαρτογραφηθεί συνολικά 160 πυρκαγιές στον ελλαδικό χώρο, στα σύνορα της χώρας και στην Κύπρο, με συνολική καμένη έκταση περίπου 610.000 στρέμματα.

Ο Καθηγητής ΑΠΘ Ιωάννης Γήτας (επιστημονικός υπεύθυνος του ΕΠαΔαΠ), ο Δρ. Δημήτρης Σταυρακούδης (ερευνητής και μέλος της ομάδας του ΕΠαΔαΠ) και ο Δρ. Δημήτρης Βακάλης (Γενικός Διευθυντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας) παραβρέθηκαν σε εκδήλωση στην Ευρωβουλή στις 22 Νοεμβρίου 2018, όπου παρουσιάστηκε η ειδική έκδοση The Ever Growing Use of Copernicus Across Europe’s Regions του δικτύου NEREUS με τις 99 καλύτερες εφαρμογές δορυφορικής τηλεπισκόπησης με αντίκτυπο στην καθημερινότητα του Ευρωπαίου πολίτη. Η υπηρεσία NOFFi-OBAM όχι μόνο συμπεριλήφθηκε στην έκδοση αυτή, αλλά και επιλέχθηκε ως μία από τις πέντε κορυφαίες μεταξύ των 99 αυτών εφαρμογών. Ως επιβράβευση, το δίκτυο NEREUS προσέφερε τη δημιουργία επαγγελματικού βίντεο σχετικού με την υπηρεσία NOFFi-OBAM ως παράδειγμα αξιοποίησης των δορυφορικών δεδομένων του προγράμματος Copernicus στην υπηρεσία του πολίτη, τα γυρίσματα του οποίου πραγματοποιήθηκαν την επόμενη μέρα στις Βρυξέλλες και θα δοθεί σύντομα στη δημοσιότητα.