Γλώσσα:

Ανακοινώσεις

Χαρτογραφήσεις Καμένων Εκτάσεων κατά την Αντιπυρική Περίοδο 2016

Η υπηρεσία της άμεσης χαρτογράφησης καμένων εκτάσεων του ΕΠαΔαΠ (NOFFi-OBAM) εφαρμόστηκε συστηματικά κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο, για τη χαρτογράφηση καμένων εκτάσεων μετά από μεγάλες πυρκαγιές (μεγαλύτερες των 1.000 στρεμμάτων, αν και τελικά χαρτογραφήθηκαν και αρκετές μικρότερες).

Συνολικά χαρτογραφήθηκαν 30 πυρκαγιές στην Ελλάδα κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο, με συνολική καμένη έκταση 256.837,2 στρέμματα. Επιπλέον, χαρτογραφήθηκαν και οι καμένες εκτάσεις από τις δύο μεγάλες πυρκαγιές της Κύπρου (περιοχή Σολέας στο Όρος Τρόοδος και στην Αργάκα), στο πλαίσιο της διαρκούς συνεργασίας του Εργαστηρίου Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης του Α.Π.Θ. με το με το Εργαστήριο Τηλεπισκόπησης και Γεωπεριβάλλοντος του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Περίπου το 30% των καμένων εκτάσεων στην Ελλάδα φέτος ήταν αποτέλεσμα των πολλαπλών καταστρεπτικών πυρκαγιών στο νησί της Θάσου, που εκδηλώθηκαν ταυτοχρόνως στις 10/09/2016 και εικάζεται ότι οφείλονται σε κεραυνούς κατά τη διάρκεια ξηρής καταιγίδας. Συγκεκριμένα, κάηκαν συνολικά 75.223,3 στρέμματα δασικών, αγροτικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων, που αντιστοιχούν περίπου στο 20% της επιφάνειας ολόκληρου του νησιού. Άλλα χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι δύο καταστρεπτικές πυρκαγιές στη Χίο (περιοχή Ελάτα όπου κάηκαν 43.430,7 στρέμματα και περιοχή Σιδηρούντα όπου κάηκαν 6.216,7 στρέμματα) και στη Φαράκλα Εύβοιας (25.650,2 στρέμματα), που εκτός από φυσική προκάλεσαν και τεράστια οικονομική ζημιά.

Η υπηρεσία NOFFi-OBAM εφαρμόζεται για λογαριασμό της Κεντρικής Δασικής Υπηρεσίας (Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης, Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας), αλλά τα αποτελέσματα διανεμήθηκαν δωρεάν προς όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, όπως στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, στη WWF-Ελλάς, στην ομάδα ΟΜΙΚΡΟΝ στη Χίο, καθώς και στα κατά τόπους δασαρχεία.

Οι χαρτογραφήσεις παράγονται μέσω μίας εξελιγμένης μεθοδολογίας που αξιοποιεί τα δορυφορικά δεδομένα Sentinel-2, τα οποία παρέχονται χωρίς χρέωση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (European Space Agency – ESA) στο πλαίσιο του προγράμματος Copernicus. Τα δεδομένα είναι υψηλής ευκρίνειας (μέγεθος εικονοστοιχείου 10 μ για τους πλέον σημαντικούς διαύλους και 20 μ για τους υπόλοιπους), ενώ λαμβάνεται και διανέμεται για κάθε περιοχή τουλάχιστον μία δορυφορική εικόνα κάθε 10 ημέρες. Για τις 30 πυρκαγιές που χαρτογραφήθηκαν φέτος, ο μέσος χρόνος από την εκδήλωση της πυρκαγιάς ως τη χαρτογράφηση υπολογίστηκε σε 9,37 ημέρες, ενώ η διάμεσος σε 8 ημέρες. Ο χρόνος αυτός αναμένεται θα μειωθεί σημαντικά με τη λειτουργία του δεύτερου δορυφόρου Sentinel-2, που έχει προγραμματιστεί να εκτοξευτεί την άνοιξη του 2017.